Toca do Urso: restaurace, která připomene doupě medvědů

Založeno: 18. 3. 2019
13 obrázků

Komerční projekt, který u novostavby počítá s výrazným kapacitním zatížením na celodenním provozem, nemusí stát miliony. Názorně to dokládá poslední práce brazilských architektů ze SuperLimão Studio, realizovaná v roce 2017 v městečku Ribeirão Preto. Nápad na otevření stylové hospody s restaurací a přidruženým provozem minipivovaru, tu mezi podnikateli rezonoval dlouho. K realizaci, která počítala s budovou pro 150 hostů, chyběly peníze. Pak přišel nápad: nestavět zdi do výšky, a radši celý objekt přesunout do podzemí. Zahloubení profilu o 1,5 metru pod povrch dodalo místu atmosféru jeskyně, a také velmi příjemné 15°C klima. Dobré pro hosty zmožené brazilským vedrem i zrající pivo. Větší část členitého objektu je skryta v třímetrovém náspu, na povrch vyčnívá jen střechou krytý světlík. O obklady stěn se postaraly gabionové prvky. Sestavení jednotlivých místností do spirály umožnilo instalovat jednoduchý a efektivní systém přirozené ventilace, která objekt provívá. Náklady? Minimální.

HLEDÁNÍ:
estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist